lisajalmefors.blogg.se

Vet ni.....?

Publicerad 2019-10-29 15:53:08 i Livet,

Även om jag har haft körkort i lite mer än 20 år, så är det nyttigt att träna på att köra bil. Människor är mjuka, bilar är hårda. En bil går att ersätta, en person går inte att ersätta. 
 
Bilar är stora och tunga. Och även om det inte går fort, så är det mycket energi. Energi som rör sig framåt tills det tar stopp på ett eller annat sätt. 
 
Helt ärligt anser jag mig vara en hyfsat duktig bilförare. Många gånger är jag väldigt lugn i trafiken, jag låter det ta tid och jag blir sällan arg.
Jag betonar sällan, för självklart har jag tillfällen där jag får mina "road rage". Trots allt är jag bara en människa. MEN en människa som faktiskt vet om sina begränsingar. 
 
Sedan är det inte bara den egna bilen att tänka på. Det händer ganska mycket runt om bilen också, lite beroende på vart vi är. Kör jag på en väg mellan två stora åkrar, då är det klart att jag har mycket bättre koll på vad som händer. Riskerna sjunker avsevärt. Samtidigt som det då blir lättare att trampa på gasen lite till. 
 
En av övningarna idag var just tvärstopp och undanmanöver.  Låter så otroligt lätt. Det är ju "bara" att trampa på bromsen. 
Svar nej.
Först köra 50 kmh rakt mot en rad med koner, redan här säger hjärnan "Vad i helvete håller du på med?". Sedan när det är tanken att bromsen ska trampar genom golvet för att få stopp på bilen, så är det något som gör att du ändå "fisbromsar". En tvärnit innebär att du åker fram i bilen, bältet dras åt och det blir obehagligt. 
Dessutom registrerar inte hjärnan en riktig fara, för det är trots allt bara koner som står där. Inte lätt att visualisera en ev. älg eller barn som kommer utspringande. 
 
Men det är exakt därför vi fick känna på detta. Vad händer med kroppen? Vad händer med bilen? Har jag verkligen så bra kontroll som jag tror?
 
Denna övning fick vi prova upp til 65kmh. Trots att mina kollegor är duktiga bilförare, så valde jag att sitta ordenligt som passagerare och dra åt bältet lite till. En bil som gör en tvär inbromsning ger otroligt mycket energi framåt. 
 
Vet inte hur jag ska förklara detta på ett bra sätt. Men vi alla tyckte det var en superbra övning, och jag tycker att vi lyckades triktigt bra allihop. 
 
Vi fick även prova på att köra slalom i olika hastigheter. Tanken var att känna hur bilen beter sig i olika hastigheter, så vi kan få en liten grund till hur vi ska agera om vi får sladd på bilen. 50kmh var inga problem. Men 60-65kmh då var det lite knivigt. 
 
 
 
Dagen avslutades med att backa slalom med släp. Behöver jag skriva att jag är grym på släp. Jag försökte att utmana mig själv med att backa super rakt (gick sådär) och en aningen fortare (gick bättre än förväntat). Men jag har ägnat en X antal mil med olika former av släp, så jag känner mig ganska trygg med just den biten. 
Fickparkering, parkera i trånga utrymmen och köra med ena sido hjulparet på en planka. Sist nämnda var faktiskt lite kruxigt. Vänster sida funkade bra. Men höger sida var värre. Det är svårare att få en uppfattning var planken befinner sig under bilen. 
Dessa övningar gjorde vi med olika typer av bilar. Då vi har den eminenta fördelen att ha ett gäng olika typer av bilar. Att köra volvo är inte som att köra SAAB, en Cheva beter sig inte som en SAAB.
 
Vi fick fick frågan om vi hade några AHA upplevelser. Jag personligen hade inte det, däremot känner jag mig mer trygg med att jag faktiskt KAN. Jag lärde känna mig själv lite mer som bilförare.
Visst låter det underbart flummigt?

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela